Какво е Образна диагностика и за какво се използва?

Какво е Образна диагностика?

Образна диагностика описва различни техники за оглед на вътрешността на тялото, за да помогне да се установят причините за заболяване или нараняване и да се потвърди диагнозата. Лекарите също го използват, за да видят колко добре тялото на пациента реагира на лечение на фрактура или заболяване.

За какво се използва Образната диагностика?

Диагностичните изображения позволяват на лекарите да видят вътрешността на тялото ви, за да им помогнат да намерят признаци на здравословно състояние. Някои машини и методи могат да създадат картини на дейностите и структурите в тялото ви. Вашият лекар ще реши кои медицински образни тестове ще трябва да използват въз основа на частта от тялото и вашите симптоми.
Много тестове за изображения са неинвазивни, лесни и безболезнени. Някои обаче ще изискват от вас да останете неподвижни в машината дълго време, което може да доведе до малко неудобство.

Най -често срещаните видове диагностични изображения включват следните услуги.

  • Рентгеновата снимка

Рентгенът е може би най-известната услуга за диагностични образи. Лекарите ги използват, за да видят вътре в тялото ви. Рентгеновият апарат произвежда високоенергиен лъч, който костите и плътната тъкан не могат да поемат, но който преминава през останалата част от тялото ви. Това създава изображение, което позволява на лекарите да видят костите ви и всякакви щети, които са претърпели.

  • Компютърна томография (CT)

Компютърната томография (КТ), известна още като скенер и компютърна аксиална томография (КАТ), е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта на рентгенови лъчи и компютърна обработка се изгражда детайлен образ на различни органи или анатомични зони на човешкото тяло.
Той комбинира поредица от рентгенови изображения, направени от различни ъгли. След това компютърният софтуер създава изображения в напречно сечение на костите, меките тъкани и кръвоносните съдове в тялото. Той осигурява по-пълна картина от обикновените рентгенови лъчи. Често се използва за бързо изследване на хора, които биха могли да имат вътрешни наранявания от някакъв вид травма.

  • Ядрено -магнитен резонанс (ЯМР)

Вместо радиация, ЯМР използват много силен магнит, за да получат изображение на тялото на пациента.
Има 4 различни вида апарати за ЯМР:

Затворен – Традиционна тръба или затворена машина, при която пациентът лежи и влиза вътре в машината за изобразяване.
Широк отвор – Тази машина понякога се нарича „отворен ЯМР“, но всъщност е просто затворен ЯМР с по -широк отвор.
True Open – Истински отворен дизайн е отворен и от четирите страни. Той премахва голяма част от дискомфорта за тези, които се чувстват клаустрофобични в традиционна машина за ЯМР.
3T – „T“ означава Тесла, която е мерната единица, използвана за количествено определяне на силата на магнитно поле. 3T ЯМР е най -модерният тест от този тип, който се използва днес. Машината е като традиционния ЯМР, със затворен дизайн. Самият тест обикновено отнема по -малко време за изпълнение. Изображенията са с висока разделителна способност и детайли. Това позволява на рентгенолозите да правят разлика между доброкачествени и по -сериозни заболявания.

  • 3D мамография

3-D мамография прави изображения от различни ъгли. След това използва компютърен софтуер, за да реконструира изображение, за да анализира за аномалии. Процесът е подобен на начина, по който CT скенер произвежда изображения на структури в тялото.
3-D мамография може да открие 35% от раковите заболявания по-рано.

  • DEXA сканиране

Наричан още сканиране на костната плътност, DEXA сканирането е единственото сканиране, което позволява на лекаря да диагностицира остеопороза преди настъпване на фрактура.

  • Ултразвук

През повечето време, когато сте чували за ултразвук, това е било свързано с изследване на плода по време на бременност. Но ултразвукът всъщност се използва за различни диагностични цели. Те включват педиатрични, съдови и тестикуларни случаи.
За разлика от рентгена, ултразвукът не използва радиация за получаване на изображение. Вместо това те използват звукови вълни, които отразяват тъканите в тялото ви, за да създадат образ.

  • PET/CT сканиране

PET/CT използва маркери, които се инжектират във вената ви, за да подчертаят потока от течности в тялото ви. Това показва на лекарите колко добре работят вашите органи и тъкани.
Образна диагностика – по -бързата диагноза
Благодарение на диагностичните изображения много заболявания могат да бъдат диагностицирани по -бързо от всякога.

Заповядайте при нас и Д-р Диан Митев – Началник на Образна диагносика в ДКЦ I – ВЕЛИКО ТЪРНОВО приема пациенти по РЗОК в сектор Образна Диагностика на ДКЦ-1 (3ти етаж) и ви очаква!