Национална профилактична кампания за рак на гърдата в ДКЦ -1 Велико Търново, организирана от Фондация ‘’Победи рака’’

Старт на кампания за безплатно провеждане на ехографско/мамографско изследване на млечни жлези. Всички прегледи, ще се поемат от фондация ‘’Победи рака’’, като желаещите могат да се записват на тел. 062/621960 или 062/660202.

Повече за ФОНДАЦИЯ „Победи рака”

Фондация „Победи рака“ работи в помощ на онкоболните в България и техните близки. Фондацията предоставя достоверна информация за онкологичните заболявания, съгласувана с водещи специалисти в страната, оказва подкрепа на пациентите и семействата им чрез организиране на събития, в които да се обсъждат не само важните въпроси за заболяването, но и как се преминава по пътя на пациента. Желаят да насочат вниманието на обществото към превенцията и извършването на редовни профилактични прегледи, тъй като знаем, че колкото по-рано се диагностицира едно онкологично заболяване, толкова по-голям е шансът за неговото излекуване. Мисията им е намаляване на смъртността от ракови заболявания в нашата страна.

Описание на изследването:

Ехографията на млечните жлези е неинвазивен и безопасен метод за диагностика на промените в структурата на жлезите. Това образно изследване показва динамични образи на жлезите като използва отразените ултразвукови вълни, с помощта на които създава изображение. Чрез този метод могат да се отдиференцират доброкачествени от злокачествени образувания.

Защо се провежда:

Ехографията се провежда за профилактика и диагностика на измененията в млечните жлези.

Ехографията не измества значението на мамографията, която е единственият точен метод за ранна диагностика на рака на гърдата. Тя само допълва възможностите за профилактика на това заболяване, както и в случаите когато гърдите не могат да се видят чрез мамография – много плътна и фиброзна тъкан или импланти.

Потенциални рискове:

Изследването е напълно безопасно и не носи рискове при и/или след провеждането му.

Ехография на млечни жлези е безопасна за провеждане и при бременни жени като не крие риск за правилното развитие на плода.