9 стъпки за подсилване на имунитета целогодишно по натурален път. Част 1

1. Спете достатъчно

Сънят и имунитетът са много тясно обвързани.
Всъщност неадекватният или некачествен сън е свързан с по-голяма податливост към болести.

Получаването на достатъчна почивка може да укрепи естествения ви имунитет. Също така, може да спите повече, когато сте болни, за да позволите на имунната си система да се бори по-добре с болестта.
Възрастните трябва да се стремят да спят 7 или повече часа всяка нощ, докато тийнейджърите се нуждаят от 8–10 часа, а по-малките деца и кърмачетата до 14 часа .

Ако имате проблеми със съня, опитайте да ограничите времето на екрана за един час преди лягане, тъй като синята светлина, излъчвана от телефона, телевизора и компютъра ви, може да наруши циркадния ритъм или естествения цикъл на събуждане и сън на тялото ви.

Други съвети за хигиена на съня включват спане в напълно тъмна стая или използване на маска за сън, лягане по едно и също време всяка вечер и упражнения редовно.

2. Яжте повече растителни храни

Цели растителни храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да ви дадат надмощие срещу вредните патогени.
Антиоксидантите в тези храни помагат за намаляване на възпалението, като се борят с нестабилните съединения, наречени свободни радикали, които могат да причинят възпаление, когато се натрупват във вашето тяло на високи нива.
Хроничното възпаление е свързано с множество здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и някои видове рак.

Междувременно фибрите в растителните храни хранят чревния микробиом или общността на здрави бактерии в червата. Здравият микробиом на червата може да подобри имунитета ви и да помогне за предотвратяване на навлизането на вредни патогени в тялото ви през храносмилателния тракт.
Освен това плодовете и зеленчуците са богати на хранителни вещества като витамин С, което може да намали продължителността на обикновената настинка.

3. Яжте повече здравословни мазнини

Здравословните мазнини, като тези, съдържащи се в зехтина и сьомгата, могат да повишат имунната реакция на тялото ви към патогени, като намаляват възпалението.
Въпреки че възпалението на ниско ниво е нормален отговор на стрес или нараняване, хроничното възпаление може да потисне имунната ви система .

Зехтинът, който е силно противовъзпалителен, е свързан с намален риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет тип 2. Освен това неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат на тялото ви да се бори с вредните болестотворни бактерии и вируси.
Омега-3 мастните киселини, като тези в сьомгата и семената от чиа, също се борят с възпалението.

4. Яжте повече ферментирали храни или приемайте пробиотична добавка

Ферментиралите храни са богати на полезни бактерии, наречени пробиотици, които населяват храносмилателния ви тракт .
Тези храни включват кисело мляко, кисело зеле, кимчи, кефир и натто.
Изследванията показват, че процъфтяващата мрежа от чревни бактерии може да помогне на вашите имунни клетки да разграничат нормалните, здрави клетки и вредните организми-нашественици .
Ако не ядете редовно ферментирали храни, пробиотичните добавки са друга възможност.

5. Ограничете добавените захари

Нововъзникващите изследвания показват, че добавените захари и рафинираните въглехидрати могат да допринесат непропорционално за наднорменото тегло и затлъстяването.
Затлъстяването може също да увеличи риска от заболяване.

Според наблюдателно проучване при около 1000 души, хората със затлъстяване, на които е прилагана противогрипна ваксина, са били два пъти по-склонни да продължат да боледуват от грип, отколкото хората без затлъстяване, получили ваксината.
Ограничаването на приема на захар може да намали възпалението и да помогне за отслабване, като по този начин намали риска от хронични здравословни състояния като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Затлъстяването, диабет тип 2 и сърдечните заболявания могат да отслабят имунната ви система, ограничаването на добавените захари е важна част от диетата за повишаване на имунната система.

Трябва да се стремите да ограничите приема на захар до по-малко от 5% от дневните калории. Това се равнява на около 2 супени лъжици (25 грама) захар за човек на диета с 2000 калории.