Как да подсилвате имунитета си целогодишно по натурален път. Част 2

6. Тренирайте активно и умерено

Въпреки че продължителните интензивни упражнения могат да потиснат имунната ви система, умерените упражнения могат да й дадат тласък.

Проучванията показват, че дори една сесия на умерено упражнение може да повиши ефективността при хора с нарушена имунна система.
Нещо повече, редовното, умерено упражнение може да намали възпалението и да помогне на вашите имунни клетки да се регенерират редовно.
Примери за умерено упражнение включват бързо ходене, стабилно колоездене, джогинг, плуване и лек туризъм. Повечето хора трябва да се стремят към поне 150 минути умерени упражнения на седмица.

7. Хидратацията е много важна

Хидратацията не е задължително да ви предпазва от микроби и вируси, но предотвратяването на дехидратация е важно за цялостното ви здраве.
Дехидратацията може да причини главоболие и да попречи на вашето физическо представяне, фокус, настроение, храносмилане и сърдечна и бъбречна функция. Тези усложнения могат да увеличат вашата податливост към болести.
За да предотвратите дехидратация, трябва да пиете достатъчно течност всеки ден, за да направите урината си бледожълта. Водата се препоръчва, защото не съдържа калории, добавки и захар .
Докато чаят и сокът също хидратират, най-добре е да ограничите приема на плодов сок и подсладен чай поради високото им съдържание на захар .Като обща насока трябва да пиете, когато сте жадни и да спрете, когато вече не сте жадни. Може да се нуждаете от повече течности, ако тренирате интензивно, работите навън или живеете в горещ климат.
Важно е да се отбележи, че възрастните хора започват да губят желание за пиене, тъй като телата им не сигнализират адекватно за жаждата. Възрастните трябва да пият редовно, дори ако не чувстват жажда.

8. Управлявайте нивата на стрес

Облекчаването на стреса и безпокойството е от ключово значение за имунното здраве.

Дългосрочният стрес насърчава възпалението, както и дисбалансите във функционирането на имунните клетки.
По-специално, продължителният психологически стрес може да потисне имунния отговор при децата.
Дейностите, които могат да ви помогнат да се справите със стреса, включват медитация, упражнения, йога и други практики за внимание. Може да се възползвате и от посещение на лицензиран консултант или терапевт, независимо дали на практика или лично.

9. Суплементирайте разумно

Лесно е да се обърнете към хранителни добавки, ако чуете твърдения за способността им да лекуват или предотвратяват COVID-19.
Тези твърдения обаче са неоснователни и неверни.
Според Националните здравни институти (NIH) няма доказателства в подкрепа на използването на каквато и да е добавка за предотвратяване или лечение на COVID-19.

 • Някои проучвания обаче показват, че следните добавки могат да засилят общия имунен отговор на тялото ви:
  Витамин С.
  Според преглед при над 11 000 души приемът на 1000–2 000 mg витамин С на ден намалява продължителността на настинките с 8% при възрастни и 14% при деца.
 • Витамин D.
  Недостигът на витамин D може да увеличи шансовете ви да се разболеете, така че добавянето може да противодейства на този ефект. Независимо от това, приемът на витамин D, когато вече имате адекватни нива, не предоставя допълнителни ползи.
 • Цинк.
  В преглед при 575 души с обикновена настинка, добавките с повече от 75 mg цинк на ден намаляват продължителността на настинката с 33% .
 • Бъз.
  Бъзът може да намали симптомите на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, но са необходими повече изследвания.
 • Чесън.
  Добавянето на чесън намалява честотата на обикновена настинка с около 30%.

Въпреки че тези добавки демонстрират потенциал в проучванията, споменати по-горе, това не означава, че са ефективни срещу COVID-19.
Може да започенете още днес като направите няколко промени в начина на живот и диетата, за да укрепите имунната си система.
Те включват намаляване на приема на захар, поддържане на хидратация, тренировки редовно, адекватен сън и управление на нивата на стрес.
Въпреки че, нито едно от тези предложения не може да предотврати COVID-19, те могат да засилят защитата на тялото ви срещу вредни патогени.