Промоционални цени за първата година на лабораторията за репродукция „БИО ЕКЗАКТ”

Борба с пролетната умора – 5 практически съвета

Сънливост в началото на пролетта? Макар да изглежда изключително неинтуитивно, че се чувствате изморени точно в момента, в който слънцето изгрява по-рано, птиците цвърчат и светът се събужда от зимата, пролетната умора е изненадващо често срещано нещо.

Летаргията през пролетта е общото наименование на състояние, наречено пролетна астения, форма на сезонно афективно разстройство, при което сезонните промени водят до физиологични промени в нашите тела. За разлика от „пролетната треска“ обаче, при която смяната на сезона зарежда хората с допълнителна енергия и вълнение, хората, които изпитват пролетна летаргия, се оказват необичайно изморени и дори депресирани – чувстват се сякаш, повече им се спи зимен сън, отколкото да засадят куп пролетни цветя и да пребоядисват къщата. 

Добрата новина, за щастие, е, че не е причина за сериозно безпокойство, не са нужни лекарства и трае най-много няколко седмици.Разбирането защо се случва и какво можете да направите, за да подобрите състоянието си е от съществено значение.

Защо изпитваме пролетна умора?

Има различни причини, поради които някои от нас преживяват този период почти всеки път, когато настъпи пролетта. Следните причини са най-често срещаните:

  • Лятно часово време (DST).

Наличието на допълнителен час дневна светлина вечер може да е добре дошла промяна, но събуждането с час по-рано със сигурност не е така. Когато официалното време се промени, телата ни излизат от синхрон с нашата реалност и се нуждаят от време, за да се адаптират към новия цикъл сън-събуждане и ранния изгрев. Докато мнозина нямат проблем с това, други отнемат малко повече време, за да се приспособят към промяната, което ги кара да се чувстват сънливи и уморени за няколко дни.

  • Хормонални промени.

През зимата телата ни работят с минимален витамин D и серотонин, два хормона, които ни дават енергия и подобряват настроението ни. Също така имаме изобилие от мелатонин, хормонът, който индуцира съня. Когато дните станат по-дълги, телата ни трябва да се адаптират към точно обратното: да синтезират повече витамин D и серотонин и по-малко мелатонин, което е много енергоемко и може да отнеме дни или седмици, докато телата ни се пренастроят.

  • Външен шум.

Пристигането на пролетта означава по-дълги дни, което означава, че повече хора излизат на улицата по-рано през деня и по-късно през нощта. Това също означава, че птиците са по-щастливи и чуруликащи. И когато се опитвате да се насладите на последните 30 минути сън, преди алармата ви да се включи сутрин, последното нещо, което искате да чуете е външния шум на хора и птици.
Тъй като всички сме различни, всички се адаптираме към тези сезонни промени с различно темпо. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да опитате и ускорите процеса.

Как да победим пролетната умора?

Въпреки че сънната астения не е нещо, за което да се притеснявате, тя все пак временно изтощава и е доста неприятна. Никой не иска да продължи цял ден! За щастие има прости начини да намалите умората си и да насърчите тялото си да се адаптира напълно към новия ритъм.

  • Проветрявайте къщата по-често.

Освен ако не страдате от сезонни алергии, не бива да се страхувате всеки ден да държите прозорците отворени за малко. Проветряването на къщата ви отървава от застоялия въздух в помещенията .
Най-доброто време за проветряване на къщата ви е сутрин веднага след събуждането. Няколко минути с отворени прозорци внасят така необходимия кислород, за да подхранват мозъка, което ви дава зареждащ тласък, за да започнете деня. Можете дори да практикувате някои дихателни упражнения на прозореца, когато свежият въздух се прокарва, предизвиквайки състояние на спокойствие и благополучие в съзнанието ви.

  • Избягвайте недоспиване.

Колко сън ни е достатъчен (или е твърде много)?
Може да звучи нелогично, но преспиването не води до повече енергия. Напротив, проучванията показват, че спането повече, отколкото трябва, може да изостри чувството на депресия, което не е необичайно сред страдащите от сезонни афективни разстройства.
Поради тази причина трябва да се стремите да получите достатъчно качествен сън, за да се чувствате най-добре, което обикновено е около 7-8 часа всяка вечер. На изкушението да останете в леглото по-дълго може да се окаже трудно да устоите, но наградите ще си заслужават.

  • Прекарвайте повече време на открито.

Когато слънцето започне да грее по-силно и температурите започнат да се покачват, няма как да не искаме да сме навън през целия ден. И все пак за тези, които изпитват пролетна летаргия, им е трудно да се разделят с възглавницата.
Полагането на усилия да прекарваме повече време на открито през деня може да ни улесни да се адаптираме към новия цикъл на дневната светлина и да се чувстваме по-малко сънливи. Има биологична причина за това: Когато сме изложени на естествена светлина, телата ни произвеждат по-малко мелатонин и повече серотонин, като ни държат будни за по-дълго време и в по-добро настроение.
Максимизирането на времето на открито е толкова лесно, колкото почивката за обяд навън, разходката до офиса или дори бързата сутрешна разходка, за да започнете деня си. Ако имате натоварен ден с ограничено време за прекарване на открито, стремете се да получите дозата ярко утринно слънце за лицето си за 10-15 минути сутрин. Интензивното и ранно излагане на ярко слънце помага за нулиране на вътрешния часовник на тялото ви.

  • Упражнявайте се по-често.

Ако спортът не е вашето нещо, ангажирането да се движите дори само за 15 минути всеки ден е добро начало. Упражнението стимулира производството на серотонин (хормонът, който ви кара да се чувствате добре) и ви дава енергия, което го прави чудесен начин да започнете деня си.
Карайтена колело, скачайте на въже или правите видеоклип за тренировка в YouTube у дома, дори ако нямате оборудване, може да направите чудеса за вашето психическо и физическо здраве. Ако решите да тренирате навън, още по-добре, тъй като излагате тялото си на топлото слънце и чистия въздух.

  • Не разчитайте единствено на кафето.

Как може човек да оцелее в много дълъг и уморителен ден без поне четири чаши кафе? Е, не е лесно, но можете да го направите!
Заменете кафето с матча.
Работата с кафето е, че в крайна сметка то си върши работата, адаптира ви към нов ритъм и се чувствате енергизирани през целия ден, това не е много полезно.
Вместо това, защо не смените втората чаша кафе с чаша матча или освежаващ чай? Чудесен източник на ободряващи хранителни вещества, които могат да ви държат будни до края на деня ви, без да ви кара да се чувствате сънливи, след като ефектът отшуми. Кафето е цар, но има и други енергизиращи възможности, които си струва да изпробвате.

  • Яжте повече храни, богати на хранителни вещества.

Едно от страхотните неща за пролетта е увеличената наличност на пресни и естествени продукти. Плодовете имат по-добър вкус, а зеленчуците вече не са толкова скучни. Салатите отново са в менюто!
Слушайте тялото си и му дайте това, от което се нуждае, независимо дали е нещо освежаващо като питателен сок или задоволяващо като голяма, питателна салата. Каквото и да е през сезона, ще свърши работа – майката природа знае какво е най-добре.

Стремете се да получите всички протеини, въглехидрати и мазнини, от които се нуждае тялото ви, и се опитайте да ядете по-малки порции, няколко пъти на ден, за да поддържате енергията си през целия ден.
Пролетната умора не е забавна, изтощава и понякога може да продължи твърде много седмици. Правенето на незначителни промени в начина ни на живот може да помогне на тялото да се адаптира към нов ритъм, който да съответства на цикъла на дневната светлина и да ви накара да се почувствате по-бързо и нормално. Всеки от тези съвети може да помогне.

Успех и весела пролет!