Пролетните алергии – причини за появяването им и как да се справим с тях

За пролетните алергии.

Пролетта освен красивото си раззеленяване и разцъфваща обстановка крие и друга страна – тази на досадните алергии.

Дразнещите запушване на носа, кихането, сърбежът, сълзенето на очите и хремата могат да се появят доста бързо и доста нежелани.

Причини за появяването им.

Дървесен прашец

През късната зима и началото на пролетта, спящите дървета се връщат към живота и започват да пускат полени във въздуха, правейки полените на дърветата спусък за симптоми на алергия. Някои често срещани виновници включват бреза, кедър, хикори и орех.

Тревен прашец

От всички различни видове треви, покриващи тревни площи, ниви и градини, само малък брой могат да бъдат обвинени за причиняване на симптоми на алергия.

Мухъл

Мухълът процъфтява във влажни вътрешни и външни среди (купчини листа, изгнили трупи, мазета и бани). За разлика от полените, мухълът не умира с първата слана; вместо това спира да расте и остава в латентно състояние, докато времето се затопли. Точно навреме за пролетта.

Прахови акари

Праховите акари или по-точно отпадъците от прахови акари са често срещан вътрешен алерген, който може да се намери на много места в къщата – мебели, килими, спално бельо и пълнени играчки.

Симптоми за проявата на пролетни алергии.

Един от най-често срещаните и най-досадни симптоми, за които се съобщава
алергия е назална конгестия.

Също в списъка са:

  • кихане
  • запушване на носа
  • кихане
  • сърбящи, сълзящи очи
  • сърбеж в носа
  • хрема

Как да се справим с пролетните алергии?

Проверявайте местата, където отивате за полени.
Без значение какво правите тази пролет, това е нещо, което може да промени ситуациите истински. Проверете броя на полените, където и да сте се насочили.

Пролетното почистване е задължително.
Няма нищо като свежа, чиста къща, която да отбележи началото на пролетта. Особено след дълга зима, през която вътрешните алергени като прах, мухъл и пърхот на домашни любимци (ако имате домашен любимец, т.е.) може да са били оставени на произвола.

Алергични симптоми.

Колкото и да сте бдителни, не можете да се отървете от пролетните алергени заедно. Ето защо е важно да лекувате симптомите си всеки ден. За разлика от повечето хапчета за алергия, спрейовете за нос веднъж дневно лекуват назална конгестия, един от най-притеснителните симптоми. Ако състоянията ви се усложняват обърнете се към специалист за консултация.