Какви са симптомите на високо кръвно налягане и да ги овладеем по естествен път

Високото кръвно налягане (HBP) не е само проблем само по себе си, но също така води до други опасни здравословни състояния, включително инсулт, инфаркт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречно заболяване. Знаете ли, че повечето хора с високо кръвно налягане или хипертония нямат симптоми, дори когато показанията на кръвното им налягане достигнат опасно високи нива? Всъщност много възрастни с високо кръвно налягане все още не знаят, че го имат. Страшно, нали?

Добрата новина е, че дори масовата медицина ще се съгласи с нас, когато кажем, че диетата и упражненията са най-важните инструменти за предотвратяване и лечение на високо кръвно налягане по естествен и успешен начин.

Симптоми и продължителност на живота

Какво точно е високо кръвно налягане? Това е често срещано заболяване, при което кръвта тече през кръвоносните съдове и артериите при по-високо от нормалното налягане.
Стандартното медицинско лечение на повишено кръвно налягане е да се предписват опасни бета-блокери, ACE инхибитори и диуретици, заедно с убеждаване на пациента да ограничи солта в диетата. Въпреки че тези неща могат да помогнат, те не стигат до корена на проблема и всъщност могат да причинят повече проблеми. Бяхме насърчени да се страхуваме от солта, когато става въпрос за нашето здраве, но тази препоръка за екстремно намаляване на солта за симптоми на високо кръвно налягане остава противоречива, съмнителна и дори разрушителна с основателна причина.
Кръвното налягане е силата на кръвта, която се натиска срещу стените на артериите, докато сърцето изпомпва кръв. Високото кръвно налягане се случва, когато тази сила е твърде висока. Страшно, но истина: Повечето хора, които имат това състояние, не показват нулеви признаци или симптоми на високо кръвно налягане, дори когато показанията им са на опасно високи нива.
Когато се измерва кръвното налягане, се получават две числа, които измерват две различни налягания. Най-горното число е систоличното налягане, кръвното налягане, когато сърцето бие, докато изпомпва кръв. Второто или долното число е диастоличното налягане, кръвното налягане, когато сърцето е в покой между ударите.

Съгласно предишните указания диапазоните на кръвното налягане включват:

 • Ниското кръвно налягане (хипотония) е нещо по-малко от 90/60
 • Нормално: По-малко от 120/80
 • Предхипертония: 120–139/80–89. „Прехипертония“ означава, че кръвното налягане е по-високо от нормалното, но все още не е в точката да се счита за истинско „високо кръвно налягане“.
 • Етап 1 високо кръвно налягане: 140–159/90–99
 • Етап 2 високо кръвно налягане: 160 и повече/100 и повече

Ако получите отчитане, което е много високо, над 180/110, има вероятност това да е неточно и трябва да направите друго отчитане.
Често няма симптоми на високо кръвно налягане, тъй като кръвното налягане се повишава, но някои предупредителни признаци за много високо кръвно налягане могат да включват болки в гърдите, объркване, главоболие, шум в ушите или бръмчене, неравномерен пулс, кървене от носа, умора или промени в зрението.
Когато симптомите на високо кръвно налягане се развият, това е нормално, защото състоянието е прогресирало до опасна точка. Това се нарича хипертонична криза, което означава систолично/горно число по-високо от 180 ИЛИ диастолично/долно число по-високо от 110.
Хипертоничната криза се счита за спешна медицинска помощ, която изисква незабавно лечение. Необходима е спешна медицинска помощ. В този момент обикновено са налице симптоми, включително:

 • Силни главоболия
 • Силно безпокойство
 • Недостиг на въздух
 • Кървене от носа

На 50-годишна възраст общата продължителност на живота е около пет години по-дълга за хората с нормално кръвно налягане, отколкото за тези, които имат хипертония. Това е просто още една ценна причина да държите под контрол симптомите на високо кръвно налягане и да ги държите под контрол.
Също така имайте предвид, че показанията по-горе са предназначени за нормални възрастни над 18 години. Ако имате диабет, бъбречно заболяване или краткосрочно сериозно заболяване, вашите показания ще се тълкуват по различен начин. Ако имате диабет (друг много често срещан проблем) или хронично бъбречно заболяване, тогава високото кръвно налягане се определя като 130/80 или по-високо.

Основни причини и рискови фактори

Познаването на това, което предизвиква високо кръвно налягане, може да ви помогне да го предотвратите или обърнете. Както при повечето други хронични заболявания, причината някой да развие хипертония е свързана с няколко фактора.
Хипертония силно зависи от начина на живот, който някой води. Жените са изложени на повишен риск, когато приемат контролни хапчета, по време на бременност или ако приемат лекарства за хормонална терапия за контролиране на симптомите на менопаузата. Затлъстяването или наднорменото тегло увеличават шансовете, защото това оказва по-голям натиск върху сърцето и артериите.

Мъжете и жените са еднакво склонни да развият хипертония през живота си, но интересното е, че мъжете са по-склонни, когато са по-млади. Преди да навършат 45 години, мъжете са по-склонни да имат хипертония, отколкото жените, но след това това се обръща след 65-годишна възраст, когато рискът при жените става по-висок от този при мъжете. Когато деца под 10 години имат HBP, това обикновено е страничен ефект от друго състояние. Това може да включва бъбречен проблем, употреба на лекарства или диабет тип 1.

Високото кръвно налягане има истински списък с рискови фактори. Добрата новина е, че по-голямата част от тези рискови фактори за хипертония са във вашия контрол. Те включват:

Възраст – Рискът от високо кръвно налягане се увеличава с нарастването на възрастта. По-често се среща при мъжете на възраст до 45 години. Жените са по-склонни да развият високо кръвно налягане след 65-годишна възраст.

Семейна анамнеза — Високото кръвно налягане обикновено се среща в семейства.

Раса — Високото кръвно налягане е особено често срещано сред афро-американците и често се развива на по-ранна възраст, отколкото при бялата раса. Сериозни усложнения, като инсулт, инфаркт и бъбречна недостатъчност, са по-чести сред афро-американците, страдащи от високо кръвно налягане.

Наднормено тегло — Колкото по-високо е телесното ви тегло, толкова повече кръв ви трябва, за да доставяте кислород и хранителни вещества на вашите тъкани. С увеличаването на обема на кръвта, циркулираща през кръвоносните ви съдове, се увеличава и натискът върху стените на артериите и кръвното ви налягане.

Не са физически активни – Хората, които не са активни, са склонни да имат по-висок сърдечен ритъм. Колкото по-висок е пулсът ви, толкова по-усилено трябва да работи сърцето ви при всяка контракция и толкова по-силна е силата върху артериите. Липсата на физическа активност и упражнения също увеличават риска от наднормено тегло, което са някои от причините заседналият начин на живот да е опасен.

Употреба на тютюн — независимо дали става дума за пушене или дъвчене на тютюн, и двете незабавно повишават временно кръвното ви налягане. Освен това химикалите в тютюна увреждат лигавицата на стените на артериите, което кара артериите да се стесняват, повишавайки кръвното налягане. Пасивното пушене също може да повиши кръвното ви налягане.

Твърде много алкохол – С течение на времето тежкото пиене може да увреди сърцето ви. Приемането на повече от две напитки на ден за мъже и повече от едно питие на ден за жени може да повлияе негативно на кръвното налягане.
Твърде много натрий във вашата диета — Твърде много сол или натрий във вашата диета кара тялото ви да задържа повече течности, което повишава кръвното налягане.

Стрес – Високите нива на стрес могат да доведат до временно повишаване на кръвното налягане.
Някои хронични състояния — някои хронични състояния също могат да увеличат риска от високо кръвно налягане, като бъбречно заболяване, диабет и сънна апнея.

Бременност – Понякога бременността може да допринесе за високо кръвно налягане.
Високото кръвно налягане е най-разпространено сред възрастното население, но децата също са изложени на риск. Понякога децата могат да получат симптоми на високо кръвно налягане, които са причинени от проблеми със сърцето или бъбреците.

Ниско кръвно налягане

Как можете да разберете дали имате ниско кръвно налягане, високо кръвно налягане или нормално кръвно налягане?

 • Ниско кръвно налягане или хипотония: По-малко от 90/60
 • Нормално: По-малко от 120/80
 • Предхипертония: 120–139/80–89
 • Етап 1 високо кръвно налягане: 140–159/90–99
 • Етап 2 високо кръвно налягане: 160 и повече/100 и повече

Ето някои статистически данни за ниското кръвно налягане:

Хроничното ниско кръвно налягане без симптоми почти никога не е сериозно.
Ниското кръвно налягане е тревожно, когато кръвното налягане спадне внезапно и мозъкът е лишен от адекватно кръвоснабдяване. Това може да доведе до световъртеж или замаяност.
Внезапните спадове на кръвното налягане най-често се появяват при някой, който се издига от легнало или седнало положение в изправено положение. Този вид ниско кръвно налягане е известно като постурална хипотония или ортостатична хипотония. Друг вид ниско кръвно налягане може да възникне, когато някой стои дълъг период от време. Това се нарича невронно медиирана хипотония.
Притокът на кръв към сърдечния мускул и мозъка намалява с възрастта, често в резултат на натрупване на плака в кръвоносните съдове.
Приблизително 10 до 20 процента от хората над 65 години имат постурална хипотония.
Докато не изпитвате симптоми на ниско кръвно налягане, няма нужда от безпокойство. Повечето лекари смятат хронично ниско кръвно налягане за опасно само ако причинява забележими признаци и симптоми, като:

 • световъртеж или замаяност
 • припадък (наречен синкоп)
 • дехидратация и необичайна жажда
 • липса на концентрация
 • замъглено зрение
 • гадене
 • студена, лепкава, бледа кожа
 • бързо, повърхностно дишане
 • умора
 • депресия

Ниско кръвно налягане може да възникне при:

 • Продължителна почивка на легло
 • Бременност
 • Намаляване на обема на кръвта

Едно от най-добрите природни средства за високо кръвно налягане е подобрената диета. Храни, които трябва да избягвате, които влошават симптомите на високо кръвно налягане

Алкохолът – стеснява артериите и може да повиши кръвното налягане. Ако ще пиете алкохол, правете го умерено. За здрави възрастни това означава до една напитка на ден за жени от всички възрасти и мъже на възраст над 65 години и до две напитки на ден за мъже на възраст 65 и по-млади.

Храни с високо съдържание на натрий – Няма нужда да се страхувате от осоляването на храната си, особено когато използвате висококачествени соли, но определено искате да избягвате преработени и консервирани храни с високо съдържание на натрий.
Трансмазнини и омега-6 мазнини — Тези мазнини повишават възпалението и кръвното налягане и се намират в пакетирани храни и конвенционални меса.

Захар – Високата консумация на захар допринася за високо кръвно налягане. Проучвания дори показват, че приемът на захар може да бъде по-загрижен от приема на сол, когато става въпрос за високо кръвно налягане.

Кофеин – Твърде много кофеин може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Ако страдате от високо кръвно налягане, намаляването на ежедневната ви консумация на кафе и други напитки с високо съдържание на кофеин е лесен начин да намалите стойностите на кръвното си налягане и да предотвратите предозиране с кофеин.

Храни за ядене, които помагат за излекуване на симптомите на високо кръвно налягане

Средиземноморска диета — Като цяло, помислете за средиземноморска, когато става въпрос за полезна диета за симптоми на високо кръвно налягане. Тази диета съдържа много плодове, зеленчуци, морски дарове и здравословни омега-3 мазнини. Някои от най-добрите храни, които искате в средиземноморската си диета, са зехтинът, дивата риба (особено сьомгата) и много плодове и зеленчуци, всички от които помагат за понижаване на кръвното налягане по естествен начин.

Храни с високо съдържание на калий – Според Американската кардиологична асоциация диета, богата на калий, е важна част от контролирането на кръвното налягане, тъй като намалява всякакви отрицателни ефекти на натрия върху тялото. Калият балансира ефекта на натрия и помага за понижаване на кръвното налягане. Богатите на калий храни включват неща като кокосова вода, пъпеши, авокадо и банани.

Храни с високо съдържание на фибри — Непреработените храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци, плодове, семена и боб, трябва да бъдат в основата на всяка здравословна диета, особено тази, която се стреми да понижи показанията на кръвното налягане.

Храни, богати на омега-3 – Консумирайте храни с омега-3 като говеждо месо, хранено с трева, дива сьомга, семена от чиа и ленено семе, за да намалите възпалението.

Ябълков оцет — Ябълковият оцет е естествено с много високо съдържание на калий. Освен това помага за поддържане на алкалност на тялото, което може да помогне за естествено понижаване на кръвното налягане.

Чай – Белият чай по-специално може да разреди кръвта и драстично да подобри функцията на артериите. Постоянното пиене на бял чай няколко пъти на ден всъщност може да понижи кръвното налягане и да защити тялото срещу един от общите му врагове на здравето, инсулт. Това работи само когато пиете чая всеки ден, няколко пъти на ден.

Черен шоколад — Черният шоколад е здравословен шоколад. Потърсете черен шоколад, който съдържа най-малко 200 милиграма какаови феноли, които могат да понижат кръвното налягане.

Допълнителни препоръки

1. Магнезий
Минералът магнезий е страхотен, защото спомага за отпускането на кръвоносните ви съдове и може да има незабавно въздействие върху естественото понижаване на кръвното налягане (и много хора имат магнезиев дефицит, което води до високо кръвно налягане). Като начало, 500 милиграма дневно преди лягане е чудесна доза за справяне с проблемите с кръвното налягане.
2. Рибено масло
Една от основните причини за високо кръвно налягане е възпалението в артериите с течение на времето. Проучване след проучване показва, че консумацията на рибено масло, което е с високо съдържание на EPA и DHA форми на омега-3 мастни киселини, намалява възпалението на тялото, поради което рибеното масло е от полза за здравето на сърцето. Приемането на висококачествена доза от 1000 милиграма рибено масло всеки ден с храната е един от най-добрите естествени начини за понижаване на кръвното налягане.
3. Коензим Q10
Коензим Q10 или CoQ10 е антиоксидант, критичен за поддържане на здравето на сърцето и е от решаващо значение, ако някога сте приемали кръвно налягане или лекарства за понижаване на холестерола. Около 200 до 300 милиграма CoQ10 на ден е страхотно естествено лекарство за високо кръвно налягане.
4. Какао
Предлага се под формата на прах, консумацията на какао увеличава приема на флавоноли, които помагат за понижаване на кръвното налягане и подобряват притока на кръв към мозъка и сърцето. Какаото също е естествен вазодилататор, което означава, че увеличава азотния оксид в кръвта и разширява кръвоносните съдове.
5. Чесън
Чесънът е друг естествен вазодилататор и ако не можете да получите достатъчно от него в диетата си, тогава той е лесно достъпен като добавка под формата на течност или хапчета.

Природни лекарства
1. Увеличете физическата активност и упражненията
Физическата активност може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да намалите кръвното си налягане. В идеалния случай трябва да се занимавате с някаква форма на физическа активност и/или упражнения за поне 20 минути на ден, за да отключите ползите от упражненията. Децата и юношите трябва да получават един час физическа активност всеки ден.

2. Намалете стреса
Още една причина за намаляване на стреса е способността му да повишава кръвното налягане. Но не се отпускайте, като ядете повече или използвате тютюн или алкохол. Тези дейности само засилват проблема.
За симптоми на високо кръвно налягане и добро здраве като цяло е чудесна идея да практикувате ежедневни техники за релаксация като дълбоко дишане, лечебна молитва и/или медитация. Тези естествени средства за облекчаване на стреса ви помагат да се отпуснете и да намалите кръвното си налягане.

3. Етерични масла
Етеричните масла могат да намалят кръвното налягане чрез разширяване на артериите, действайки като антиоксиданти за намаляване на оксидативния стрес и чрез намаляване на емоционалния стрес. Най-добрият избор, когато става въпрос за понижаване на високото кръвно налягане, включват нероли, лавандула, иланг иланг, сладък майоран, градински чай и тамян. Можете да използвате тези масла в дифузер. Можете също да включите няколко капки в неутрално базово масло или лосион и да масажирате сместа върху тялото си.

4. Бъдете в крак с посещенията на лекар
Нивата на кръвното налягане са склонни да се покачват с напредване на възрастта, поради което превенцията, ранното откриване и управлението чрез здравословен начин на живот са толкова важни за понижаване на кръвното налягане. Не забравяйте, че вероятно няма да имате никакви забележими признаци или симптоми на високо кръвно налягане, така че не можете просто да приемете, че всичко е нормално и наред, защото не се чувствате по-различно.
Ако сте изложени на висок риск от различни форми на сърдечно заболяване, не забравяйте да проверявате професионално налягането си поне веднъж на всеки шест до 12 месеца. Ако кръвното ви налягане е нормално, страхотно – можете да работите върху това да го поддържате така, докато остареете!

5. Помислете за измерване на кръвното си налягане у дома
Ако вече имате високо кръвно налягане, някои доказателства показват, че измерването на нивата у дома може да ви помогне да управлявате симптомите по-добре. Това ще ви даде ранен предупредителен знак, ако започнете да виждате, че числата пълзят бавно. Също така ще можете да наблюдавате как реагирате на различни ястия, обстоятелства, съня, упражнения и т.н.

6. Яжте богата на хранителни вещества храна, за да поддържате здравословно тегло
Искате да знаете как да контролирате кръвното си налягане без нужда от лекарства? Първата стъпка е да разгледате вашата диета. Вашата диета е една от, ако не и най-важната част от пъзела, когато става въпрос за естествено контролиране на кръвното налягане. Хората с високо кръвно налягане са склонни да ядат нездравословна диета, която е с ниско съдържание на хранителни вещества, електролити (особено ниски нива на калий), антиоксиданти и фибри.
Натрият, алкохолът, рафинираните зърнени храни, захарта и транс-мазнините могат да предизвикат възпаление, което прави по-вероятно да развиете HBP.

7. Откажете цигарите
Пушенето уврежда кръвоносните съдове и повишава риска от различни сърдечни проблеми. Това също ще влоши усложненията и ще направи по-трудно обръщането на проблема.