Първа лабораторията за репродукция в област Велико Търново

Водено от желанието да разшири количеството и да повиши качеството на предлаганите медицински услуги, както и да улесни достъпа на гражданите на старопрестолния град и региона до тях, ръководството на „Диагностично консултативен център I – Велико Търново” ЕООД привлече на работа опитния инженер биотехнолог – ембриолог Николай Ненов. Такъв специалист до момента на територията на областта не е имало.

36-годишният инженер биотехнолог има над 12-годишен опит в областта на ембриологията и андрологията, а от 1 декември 2018 г. ръководи Лабораторията за репродукция „БИО ЕКЗАКТ”, част от СМДЛ МЕДИЛАБ с управител д-р Ивайло Пущиев, е ситуирана в каб. 430 /етаж 4/ в „Диагностично консултативен център I – Велико Търново”.

Основната й дейност е да помогне на двойките с репродуктивни проблеми да изминат пътя до едно успешно раждане и да прегърнат свое бебе. За целта тя е оборудвана с необходимата апаратура и отговоря на всички съвременни изисквания за извършване на семенен анализ.

Наличието на модерна техника и прилагането на всички новости в областта на репродуктивната медицина не са достатъчни, за да доведат пациентите до очаквания от тях резултат – успешно раждане, ако липсва колаборация между ембриолога и аг-специалиста, на когото се е довирала двойката. Затова Николай Ненов много тясно работи със специалистите по акушерство и гинекология във Велико Търново и особено с доц. д-р Светлозар Стойков, д.м. Началникът на ОАГ в областния стационар и ембриологът са работили в екип над 5 години в Плевен, а сега имат възможността да продължат успешната си съвместна дейност в помощ на двойките с репродуктивни проблеми и в старата столица.

Лабораторията за репродукция „БИО ЕКЗАКТ” извършва изследвания на мъжки фактор – стандартна и разширена спермограма /семенен анализ/; изследване на ДНК-фрагментацията на сперматозоидите /изследва cтpyĸтypнaтa цялocт нa ДHK нa cпepмaтoзoидитe – вaжeн фактор зa ĸaчecтвoтo и показател зa фepтилнocттa нa ceмeннaтa тeчнocт/; тест за биологична преживяемост на сперматозоидите /определя вероятната преживяемост на сперматозоидите в матката на жената след полов акт или след инсеминация/; тест за криотолерантност на сперматозоидите / показва преживяемост на сперматозоидите след замразяване и последващо размразяване/ и др.

Особено важна част от работата на ембриолога е консултирането на пациентите по отношение тълкуване на изследванията, насочването към специалисти за разрешаване на проблемите, както и консултиране на двойки след неуспешни инвитро процедури за прецизиране на диагностиката и подпомагането им в пътя до едно успешно раждане.